Over mij

Mijn foto

De helft van het ukuleleduo The D'ukes.
Ukulele-leraar.

maandag 30 januari 2017

Fluke aan de stroom

Optreden met een ukulele is een spannende aangelegenheid. Je ontkomt er dan toch niet aan om je enigszins te verdiepen in hoe je voor iedereen te horen gaat zijn. Als er een geluidsinstallatie aanwezig is dan is het al voor een heel eind opgelost. Als er dan ook nog iemand is die de hele handel kan bedienen zijn al jouw zorgen al bijna over.
Maar om te voorkomen dat je staat te spelen terwijl niemand jou kan horen is het toch handig om je een beetje te verdiepen in het geluid.
Welke microfoon ga je gebruiken om door te zingen? En welke voor jouw ukulele?
Voor zang is dat nog niet zo'n probleem. Bijvoorbeeld een Shure SM 58 dynamische microfoon. Deze microfoons worden door bijna iedereen gebruikt. Jawel ook door de pro's....Prima geluid en kunnen tegen een stootje. En dat allemaal voor rond de 130 Euri. Voor een microfoon die makkelijk tien jaar mee gaat is dat een koopje.
Een microfoon voor de ukulele dat is even zoeken geblazen. Ik heb lange tijd gewerkt met een Behringer C2. Richtmicrofoon en ook condensator microfoon. Pikken het geluid van een uke prima op. Zo'n setje van 2 kost rond de 55 Euri dus daar hoef je ze niet voor te laten liggen. Let wel, ze benodigen wel phantompower. Tegenwoordig heb ik een Oktava MK 012.

Maar soms kom je wel eens ergens te staan dat het echt hard moet. Wij, ukuleleduo The D'ukes, stonden eens op een plein waar via een gigantische PA de etalageruiten aan het trillen werden gebracht. Op het moment dat de microfoontjes voor onze instrumenten echt harder werden gezet, kregen wij te maken met FEEDBACK. Dat zorgt ook voor herrie, maar niet de gewenste.
Het gevolg was dat wij wel hebben gespeeld maar dat vrijwel niemand dat heeft kunnen horen, behalve dan de mensen die helemaal vooraan stonden.

Voor dergelijke situaties gaan we voortaan elektrisch spelen. Dus gezocht naar een uke die je kunt versterken. Een hele zoektocht maar dat leverde uiteindelijk niet veel op. Ook ukuleles met een ingebouwd element krijgen toch last van feedback als het hard gaat. Bovendien hoor je dan ook alles wat je aan bijgeluiden maakt terug. Schuur je met de achterkant over een knoopje van je overhemd of raak je het bovenblad met een vinger aan tijdens het strummen...........ook die geluiden worden versterkt.

Dus ben ik blij met deze uke van de Magic Fluke Company;
Als het ware gewoon een houten plank. Onder de brug een element. Stekker er in en klaar.
De uke speelt net zo fijn als mijn eigen Flea dus dat is ook prima.
Met de versterker kun je niet alleen het volume regelen maar ook de klankkleur en de gewenste effecten. En een leuk versterkertje gaat je tegenwoordig de kop niet meer kosten.
Bijkomend voordeel van deze geweldige uke is dat het ideaal is om mee te oefenen......niemand hoort je als je zonder versterker speelt. Je kunt ook nog een koptelefoon opzetten en dan toch via de versterker spelen.

In ieder geval als het HARD moet kan dat vanaf nu ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten