Over mij

Mijn foto

De helft van het ukuleleduo The D'ukes.
Ukulele-leraar.

vrijdag 24 februari 2012

ukulele met wel of niet elektriek aan boord.........

In samenspel met meerdere instrumenten kom je met een ukulele nog al snel volume tekort. Dat geldt evenzeer voor akoestische gitaren of mandoline's, bijvoorbeeld. Dan kan het handig zijn om elektrisch te kunnen spelen.
Nu zie je ook steeds meer ukulele's die worden uitgerust met elektriek aan boord. Het voordeel daarvan is duidelijk; het instrument blijft zijn akoestisch karakteristieke geluid behouden, maar kan via een versterker veel luider klinken. 
Je kunt ook gebruik maken van een microfoon. Er hoeft dan niets aan het instrument te gebeuren. Maar je dient dan wel terdege rekening te houden met jouw manier van spelen. Microfoon-techniek is een belangrijk onderdeel......hard of zacht spelen bijvoorbeeld, dan dien je ook rekening te houden met de afstand ten opzichte van de microfoon. Een nadeel hiervan is wel dat je verplicht bent om voor de microfoon te blijven staan, waardoor het geheel nogal snel erg statisch overkomt.
Een goede microfoon voor dit doeleind gaat niet goedkoop zijn.
De ingebouwde elektriek bij ukulele's biedt vaak voordelen, maar hoe kan het ook anders..........er zitten ook nadelen aan. Vaak dienen er extra gaten in de klankkast te worden aangebracht en wordt er onder de kam van de brug een elementje geplaatst. Dat zijn zaken die wel ten koste gaan van de goede akoestische eigenschappen van een instrument. Bovendien drijven zij ook de prijs van een instrument behoorlijk op.
Gelukkig is er nog een andere mogelijkheid. Een simpel "rondje" dat je op de klankkast kunt plakken met twee-zijdig plakband. Dat klinkt fantastisch en kun je gebruiken wanneer je het nodig hebt. Heb je het niet nodig, kun je het er weer af halen.
Binnenkort hoop ik dat elementje in een filmpje aan jullie te kunnen voorstellen. De oplossing die ik enkele jaren geleden al voor mijn mandoline toe heb gepast........
werkt ook perfect voor de ukulele.

zaterdag 11 februari 2012

maandag 6 februari 2012

Martin OXK ukulele

Het afgelopen weekend heb ik uitgebreid de kans gehad om deze ukulele onder handen te nemen.......Ik kan niet anders zeggen dan; fantastisch.
Martin heeft een reputatie als het gaat om gitaren. In de vorige eeuw was dat ook zo met ukuleles. Maar aangezien men het liefst maakt waar de markt om vraagt, is de ukulele bij Martin in de vergetelheid geraakt. Goed, tot zover de geschiedenis. Martin is terug als ukulele maker en ik heb de OXK van nabij mogen leren kennen. Het instrument is perfect afgewerkt en de bespeelbaarheid is eveneens perfect. Dat mag je verwachten van een Martin. Het is echter geweldig om te ervaren dat dat ook zo is.
Het geluid is enorm en de klank is rijk, harmonisch. De klankkast is gemaakt van High Pressure Lamininate....kunststof dus. De hals van stratabond.......gelamineerd materiaal. Deze materialen bebruikt Martin reeds voor hun X-serie gitaren. Met veel succes. Het ziet er naar uit dat dat met Martin ukuleles ook kan gaan gebeuren.
Het prijskaartje; 333, euro. In de ukulele wereld een fors bedrag. Aan de andere kant voor een zeer goed gemaakt instrument, met zoveel kwaliteit en klank....zeer de moeite waard!
 Ik kan niet wachten om hier een filmpje over te maken en zo het er naar uitziet gaat dat eind van deze week ook gebeuren.

woensdag 1 februari 2012

Van welk hout?

Op de Namm 2012 waren zo'n beetje alle grote namen aanwezig om hun noviteiten te laten zien. Daar waar het gaat om ukuleles waren daar o.a. Martin, Kamoa, Oscar Schmidt, Kamaka en Lag.
De betere instrumenten worden gemaakt van koa en mahonie. Maar er is duidelijk een verandering aan het komen........het bovenblad van fichte lijkt bezig aan een opmars. Kamoa heeft tot aan de duurste serie alles met een spruce bovenblad en maple zij-en achterbladen.
Bamboe gaat ook steeds vaker voorkomen. Via Kiwaya kenden we al de Paulele, maar ook een merk als Pono heeft een ukulele van bamboe.
Instrumenten van gelamineerd materiaal plegen we altijd aan te treffen in de goedkoopste ukuleles en die klinken dan ook zo. Maar ook daar zit ontwikkeling in.
Martin heeft de OXK ukulele die gemaakt is van High Pressure Laminate. Ik ben niet zo van de techniek, maar ik heb begrepen dat het uiteindelijk een soort formica is. Niettemin heeft dit instrument een bijzonder indrukwekkende mooie klank en doet niet denken aan goedkope prularia. Het instrument is overigens ook niet echt goedkoop.........333, euro.
De Ohana SK-15 WG is ook een gelamineerd instrument en ook die brengt toch een bijzonder aangenaam geluid voort. Zie hiervoor mijn review.
Binnenkort hoop ik een Martin OXK aan de tand te kunnen voelen. Ook daar zal een review van verschijnen. Ook een review van de nieuwste Kamoa E3 is aanstaande.