Over mij

Mijn foto

De helft van het ukuleleduo The D'ukes.
Ukulele-leraar.

dinsdag 30 augustus 2011

The Flea ukulele, concert size

The flea, een aparte verschijning
In deze film-bespreking heb ik gemeld dat The Flea in ons land niet is te verkrijgen...dat klopt (gelukkig) niet helemaal. Bij Tully's in Groningen staat dit instrument op hun web-site en ik neem aan dat deze ukulele ook in de rekken hangt.

zaterdag 27 augustus 2011

ukulele lessen

Vanaf september begin ik weer met lessen.
Voor wie? Voor iedereen die een ukulele wil leren bespelen. Kinderen vanaf 7 jaar, volwassenen, zij die dat binnenkort hopen te worden en senioren. Iedereen dus.
Naast dat je het instrument gaat leren kennen en bespelen, ga je ook iets leren over de volgorde van accoorden. Dit stelt je in staat om zelf een liedje te "ontleden" en te spelen.
Je leert dus niet alleen liedjes spelen, maar ze ook te ontleden. Als je dat onder de knie hebt kun je vrijwel elk lied dat je zou willen spelen, zelfstandig uitzoeken en spelen. Dat is het leuke van elk instrument; kunnen spelen wat je wilt.
Ontdek het zelf.
Je kunt je aanmelden, of meer info opvragen bij;
andrehendriks51@gmail.com

vrijdag 26 augustus 2011

Bruko ukuleles

Het is nog niet zover gekomen dat elke muziekwinkel een hele rits ukeleles heeft hangen, zoals dat met gitaren wel het geval is. Vandaar dat velen hun instrument bestellen via de vele web-shops. Dat levert niet altijd blije kopers op, helaas.

Voor degenen die mijn Bruko review hebben gezien zal het niet als verrassing komen dat ik enthousiast ben over deze instrumenten. Het zijn goed gemaakte instrumenten....perfect afgewerkt en in die zin niet teleurstellend. Voor belangstellenden in de omgeving van Rotterdam; via ukulele-interventie kun je ze bestellen bij Marko. Er zal zo hier en daar wel ergens in een winkel een Bruko hangen en mocht dat niet het geval zijn, geen nood. Je kunt ze ook op de site van Bruko bestellen. Je krijgt meestal binnen een week een keurig, goed bespeelbaar instrument toegestuurd. De ukuleles worden in Duitsland gemaakt en verkocht voor een prijs die je zou doen vermoeden dat ze uit het verre oosten komen. Kwaliteit voor een zeer zachte prijs.

dinsdag 9 augustus 2011

Welke ukulele?

Het aanschaffen van een instrument is altijd een feestje. Dat zou het althans moeten zijn en vooral blijven. Je hebt zo maar iets gekocht waar je spijt van kunt krijgen en dat is altijd jammer. Dat is ook niet de bedoeling van een instrument kopen.
Er zijn 4 verschillende soorten ukuleles;
de sopraan
de concert
de tenor
de bariton
De sopraan is de meest bekende.
Met een sopraan kun je prima aan de slag. Het is een klein instrument waar je echter prima op kunt spelen. Mensen die al eens gestoeid hebben met een gitaar zullen wellicht de hals wat krap vinden. Of mensen met grote handen en forse vingers kunnen wat moeite ondervinden met het kleine fretboard. In een dergelijk geval zou je kunnen overwegen om te kiezen voor een concert model. De klankkast is dan wat groter en de hals eveneens. Dat geeft meer ruimte voor de vingers. De klank van een concert model is meestal wat luider, harder, en het sprankelende hoge geluid van een sopraan zit er natuurlijk minder in. Dat geldt eveneens voor het tenor model. Het tenor model wordt vooral gezocht door mensen die ook het solo werk onder handen willen nemen. De bariton ten slotte, valt wat mij betreft af in het rijtje. Dat instrument heeft namelijk dezelfde stemming als een gitaar, maar mist alleen de bovenste twee snaren. Je bent dan wel ver verwijderd van de vrolijke ukulele klanken. En zoals gezegd, een bariton wordt anders bespeeld.
De accoorden, de grepen op een tenor, concert of sopraan zijn gelijk. Als je dus op de een kunt spelen, lukt het ook op de andere modellen.
Er zijn een heleboel verschillende merken die ukuleles op de markt brengen. Helaas in de muziekwinkels zie je daar niet veel van terug. Via het web kun je vrijwel elk instrument bestellen. Dat betekent wel dat je iets koopt wat je niet even hebt kunnen proberen. En dat kan ook teleurstelling opleveren.
In de regel kijk je naar een model, een bepaalde kleur of extra versiering en dergelijke. En ja, een instrument mag er gerust leuk uitzien. Als het goed klinkt is dat ook mooi meegenomen. Maar waar het in de allereerste plaats om gaat; is het instrument gemaakt zoals het hoort? Zijn de afmetingen juist? Een brug die 1mm te ver staat, maakt het instrument ondeugdelijk.
Hoe voelt de hals aan? Speelt het gemakkelijk? Hoe zijn de stemmechanieken? Blijft het instrument gestemd of moet je om de 5 minuten stemmen?
Dat zijn zaken die er toe doen en die gaan ook bepalen hoe blij je bent met jouw instrument.
Goed van klank..........dat is persoonlijk. Wat de een mooi vindt, is voor de ander maar zozo. Uiterlijk mooi.............ook persoonlijk. Maar goed bespeelbaar, goed afgesteld.......daar kan nooit discussie over ontstaan. Dat moet gewoon goed zijn.
Een groot voordeel van de ukulele is dat het instrument niet een vermogen kost.
Voor 30 tot 55 euro kun je al iets hebben. Voor het dubbele kan het alweer aanmerkelijk beter worden.
Binnenkort zal ik enkele ukulele- merken onder de aandacht brengen met hun voor en nadelen.

maandag 8 augustus 2011

De ukulele

Zo op het eerste oog lijkt een ukulele op een gitaar en dan nog wel een hele kleine. Alsof het zo uit een speelgoedwinkel  komt. Maar ook voor de ukulele geldt dat niet alles is wat het lijkt. De ukulele is een serieus te nemen instrument, waar je dan ook echt muziek mee kunt maken.
Steeds vaker zie je het instrument op podia verschijnen. Jonge pop-muzikanten, zoals de mannen van de groep Beirut maken veelvuldig gebruik van de ukulele.
Jonge tallentvolle muzikanten als James Hill en Jake Shimabukuro hebben zich ontpopt tot ware virtuozen op de ukulele.
In Nederland is de ukulele inmiddels ook aan een opmars begonnen. In tal van steden zoals Rotterdam, Breda en Den Bosch zijn ukulele-clubs opgericht.
Helaas, als je ukulele wilt leren bespelen ben je vooral aangewezen op een enkel boek of het wordt zoeken op het internet. Zo ook met het kopen van een ukulele. Nog lang niet elke muziekwinkel heeft ukuleles in haar aanbod.
Om die redenen ben ik dan ook gestart als ukulele-instructeur en geef ik les aan kinderen vanaf 7 jaar. Ook voor senioren, volwassenen en zij die dat over enkele jaren hopen te worden.
Daarnaast zal ik op deze site regelmatig aandacht besteden aan de ukulele. Waar je op moet letten als je er een wilt gaan aanschaffen enz.